Wat is UI?

UI is een afkorting voor User Interface, Engels voor gebruikersomgeving. Hieronder leg ik uit wat dat betekent.

Ipad met UI website
Huissleutel

Stel je voor dat je een huis gaat kopen. Je hebt 3 huizen gevonden die je gaat bezichtigen.

Het eerste huis voldoet aan al je eisen, maar je ziet ook dat er een grote verbouwing nodig is. De vorige bewoners hielden namelijk erg veel van rood, geel en groen. 
Het tweede huis is van een interieurontwerper geweest. Het is prachtig ingedeeld, maar alle zaken eromheen vallen tegen.
Het derde huis is geweldig. De vorige bewoners hadden een goed gevoel voor smaak en de woning voldoet aan al je eisen. Dit is het huis waar je voor tekent.

Kywi website op een laptop

Het eerste huis is vergelijkbaar met een website die werkt naar behoren, maar je beleeft geen plezier aan het gebruik omdat het niet mooi of erg standaard is. 
Het tweede huis is vergelijkbaar met een website die mooi, maar ook erg onlogisch is. Beide sites roepen frustratie op. 
Het derde huis is vergelijkbaar met een website die is gemaakt door een UI designer. Er is aandacht besteed aan uiterlijk, maar ook aan functionaliteit.

Kwast

Dat is UI. Het verschil tussen UX en UI is de focus. UX focust meer op een totale gebruikservaring. In dit voorbeeld zou dat te maken hebben met het gehele proces, inclusief contact met de makelaar en de sleuteloverdracht. UI gaat puur over de omgeving, dus in en om het huis. Alles wat je op de website tegenkomt is UI.

Heb jij een UI vraag?

Neem contact met me op!