Wat is UX?

UX staat voor User Experience, Engels voor gebruikservaring. Lees hieronder wat dit precies inhoudt.

Paper prototyping
Vervallen draaimolen

Stel je voor dat je voor een draaimolen staat. De draaimolen ziet er saai uit en de toegang is duur. Zou je een ritje maken? De kans is groot dat je nee zegt. Daarom moet er iets gebeuren. Een UX Designer kan hier de oplossing bieden.

Kind op draaimolen

De designer verzamelt 10 kinderen. Zij mogen gratis een rondje maken als ze na afloop willen aangeven wat ze ervan vonden. De kinderen geven na afloop aan dat de draaimolen te langzaam gaat, dus hij wordt sneller ingesteld. 

Draaimolen met verlichting

Maar zelfs na de verbetering lopen alle mensen de draaimolen voorbij. Verschillende onderzoeken worden gedaan en het blijkt dat de draaimolen niet genoeg inspeelt op de zintuigen. De draaimolen krijgt daarom knipperende lichtjes en luide muziek. De rij wordt langer en langer. Probleem opgelost!

Icoon van persoon

Dat is wat UX is. Een ontwerper kijkt naar de behoeften van de doelgroep en probeert te onderzoeken hoe externe factoren dit het beste kunnen ondersteunen. Dit kan naast een draaimolen ook een proces, website, app of ander digitaal hulpmiddel zijn.

Heb jij een UX vraag?

Neem contact met me op!